Највиши и најнижи људи

Највиши народ на свету су Ватуси из афричке државе Руанде. Припадници овог народа најчешће су високи око два метра. Најнижи људи на свету припадају племену Мбути у држави Заир и високи су у просеку 1,5 метара.

Човек који је најдуже живео

Најстарији човек који је икада живео је Јапанац Шигечио Изуми. Родио се давне 1865. године а умро 1986. у својој 121. години. Најдуговечнији људи на свету, међутим, не живе у Јапану већ на Кавказу.

Жена која је родила највише деце

По званичним подацима једна руска сељанка, која је живела пре 200 година у Подмосковљу, родила је највише деце на свету – укупно 69 дечака и девојчица, Неколико пута је родила близанце, затим тројке и четворке, као и мноштво појединачних беба!

Најстарији ловци на свету

У свету и данас постоје племена која се прехрањују ловом. Најстарији ловци на свету су припадници индијанског племена Ваорани у прашумама Амазона. Мушки чланови овог племена највећи део времена проводе у лову на мајмуне и птице. За лов користе лукове, стреле или дуваљке из којих испаљују отровне стрелице чији су врхови затровани смртоносним отровом једне врсте жаба из џунгле

Поклони госпође Бефани

Сваког 6. јануара породице у Италији пред кућним прагом изненади неки неочекивани поклон. То госпођа Бефана оствља своје дарове. Легенда каже да је била у великом послу када се Христос родио па није могла да га посети ипоклони му се. Зато га сада тражи у свакој кући.

Дан Свете Луције

У рано јутро на дан Свете Луције, празника светлости и ведрине,сваког 13. децембра у години, младе Швеђанке стављају на главу круну од лишћа са упаљеним свећама и иду по улицама и кућама нудећи људима специјалне колачиће који се једу тог дана.

Карневал дивова Гајана

У фландријском граду Дуе сваке године приређује се карневал дивова, који су, како каже легенда, живели у Белгији и Фландрији. Уз непрестану звоњаву звона и бубњање добоша три дана и три ноћи поворка грађана носи улицама дрвене фигуре господина и госпође Гајане, које су дуге седам, односно, шест метара, направљене од пластике и одевене по последњој моди.

Храна и пиће за јапанске лутке

Сваког 3. маја на празник лутки у јапанским кућама отварају се праве изложбе малих лутака које представљају неку врсте заштитника домова и породица Јапанаца. Укућани тада овим луткама приносе своје поклоне у храни и пићу, верујући да ће им та сићушна божанства боље служити и очувати породични мир и срећу.

У славу првог стада оваца

Народи Аустралије 26. јануара славе дан када се на обале ове земље 1788. године, из брода који је довезао енглеске осуђенике, искрцало прво стадо оваца.

Празник рођења Месеца

Сваког септембра Кинези славе празник рођења Месеца. Чланови породице, рођаци и пријатељи тада размењују специјално украшене колаче и играчке у облику својих светих храмова – пагода.

Украси од свитаца

Девоке из Костарике украшавају своје косе свицима који су велики и више светле од наших свитаца. Домороци са Антила везују свице танким нитима за ноге правећи од њих праву огрлицу, која им ноћу осветљава пут.

Очи против урока

На прамцима рибарских чамаца и барки у Португалу најчешће су насликане очи. Рибари верују да им ове очи помажу да напуне мреже рибом. Кажу да оне могу тачно да виде где у мору има рибе.

Летаћи мрави

У неким деловима Кеније ваздух се после јаких пљускова испуни мноштвом летећих белих мрава. Деца их хватају у лету а затим носе кућама где им родитељи ове мраве прже на маслу.

Кенгур на равне части

Код неких аустралијских племена уловљени кенгур дели се по строго утврђеним правилима: ловчев отац добија једну задњу ногу, ловчев брат другу, сестра реп, браћа плећке и предње ноге, док ловац задржава себи јетру.

Подригивање у знак захвалности

Једини народ на свету који после доброг обеда гласним подригивањем изражава своју захвалност домаћинима су Немци.

Необични новац

На пијацама у пустињи Етиопије могу се видети људи који купљену робу уместо новцем плаћају четвртастим комадима соли која је у овим крајевима права драгоценост.

Најчуднији закони

Сваки грађанин Кентакија по закону је дужан да се окупа бар једном годишње.

У Хелсинкију, у Финској, уместо да напише казну за непрописно паркирање, полиција издува гуме на колима.

У ресторанима у Малезији забрањено је да се тоалет папир замени салветама. Вишеструки престпуници шаљу се у затвор.

У Индијани је забрањено возити се јавним превозом најмање 30 минута по конзумирању белог лука.

У Канзасу је незаконито хватати рибу голим рукама.

У Израелу је незаконито узгајати или продавати прасетину.

На Аљасци је незаконито пуцати на лоса кроз прозор авиона или неког другог ваздушног превозног средства.

Импотентност је правни основ за развод брака у 24 америчке државе.

У Флориди, ако сте неудата или разведена жена или пак удовица, не смете да скачете падобраном суботом послеподне.

У Парагвају су дозвољени двобоји, али само ако су оба учесника регистровани даваоци крви.

У Хонгконгу жена сме да убије љубавницу свог мужа на било који начин, а неверног супруга само голим рукама.

Некада ...

У Француској је, у 18. веку, посетиоцима краљевске палате Версај, било допуштено да стоје у ограђеном делу главне трпезарије и посматрају краља и краљицу док обедују.

У средњевековној Енглеској пиво се често пило уз доручак.

У Турској, у 16. И 17. веку, свако ко је ухваћен како пије кафу био је погубљен.

Сумери су сматрали да је срце средиште мисли а да јетра производи крв.

У северној Америци први досељеници су кували сок од јавора и правили бомбоне, које су заправо биле кристали јаворовог шећера нанизани на канап.

Први насељеници Сједињених Америчких Држава јели су кокице за вечеру на први Дан захвалности.

За време владавине Петра Великог, сваки Рус који је имао браду морао је да плаћа посебну таксу.

Убиство мачке је у старом Египту био злочин кажњаван смрћу. Стари Египћани бријали су обрве као знак жалости за умрлим мачкама.

Прва фабрика сладоледа основана је у Америци 1851. године. Сладолед у корнету измислила је девојка продавца сладоледа у Луизијани 1904. године. Пошто јој је младић поклонио цвеће умотано у хартију, она је дошла на идеју да на сличан начин направи фишек од обланди и у њега стави сладолед.

Најкраћи рат у историји је сукоб између Енглеске и Занзибара 1896. године. Занзибар је капитулирао после 38 минута.

Високи царски функционери у Кини пуштали су нокте како би показали да нису принуђени да раде мануелне послове.

 

Људи, обичаји